پلی کربوکسیلات اتر برترین ترکیب شیمیایی در ساخت و تولید ابر روان کننده بتن است که تا حد زیادی باعث کاهش نسبت آب به سیمان شده و میزان نفوذپذیری بتن را کاهش میدهد. میزان مصرف این ماده نسبت به سایر ترکیبات شیمیایی متفاوت است و این امر ناشی از عملکرد فوقالعاده آن است. در حقیقت قدرت این ماده به قدری است که با وجود میزان مصرف محدود، تأثیرات فوقالعادهای روی بتن بر جای میگذارد. اما میزان مصرف دقیق این ترکیب چقدر است و بهترین روش مصرف آن چگونه است؟ در این مقاله از آلپاکا بلاگ، ضمن بررسی روش و مقدار مصرف پلی کربوکسیلات اتر، عوامل مؤثر بر میزان مصرف آن را نیز بررسی خواهیم کرد.
کربوکسیلات چیست؟
پلی کربوکسیلات اتر ترکیب اصلی تولید سومین نسل کاهندههای آب است که به واسطه مکانیزم عملکرد فوقالعادهاش، باعث افزایش میزان کارایی بتن میشود. این ماده که در سه شکل پودری، کاهنده آب و حفظ اسلامپ در تولید افزودنیهای بتن مورد استفاده قرار میگیرد، بر پایه پلیمریزاسیون اکریلیک اسید تشکیل شده و به راحتی با آب و محلول آبی در ارتباط است و تبادل اکسیژن انجام میدهد.
مقدار مصرف پلی کربوکسیلات اتر
در پروژههای مختلف، میزان مصرف کربوکسیلات اتر متفاوت است. همانطور که میدانید میزان مصرف اصلی کربوکسیلاتها با توجه به پروژه و شرایط آب و هوایی منطقه تعیین میشود. در فصل تابستان که هوا گرم است، آب بتن به واسطه گرمای هوا تقلیل پیدا میکند و پیش از اینکه بتنریزی انجام شود، بتن سفت میگردد.
در این حالت لازم است با توجه به استانداردهای موجود از کربوکسیلات اتر استفاده کرد و به این مطلب توجه داشت که در صورت استفاده کمتر از این ماده، کربوکسیلات اتر کارایی لازم را نخواهد داشت و استفاده بیشتر نیز باعث افزایش روانی شده و باز هم کارایی نامطلوب خواهد بود.
بر این اساس میتوان نتیجه گرفت مقدار مصرف کربوکسیلات با توجه به میزان اسلامپ وهمچنین میزان کاهش آب مصرفی در بتن تعیین میشود. در واقع از آنجا که کربوکسیلها تا ۴۰% موجب کاهش آب میشوند، باید به مقدار دقیق از افزودنی حاوی آن استفاده کرد تا نتیجه مطلوبی بر جای گذارد.
به طور معمول شرکتهای تولیدکننده افزودنیهای حاوی کربوکسیل، میزان مصرف را روی برچسب محصول درج میکنند تا مصرفکننده به راحتی بتواند با توجه به حجم بتن مورد نظر از آن استفاده کند. اما میزان مصرفی که توسط شرکتها روی بستهبندی محصول درج میشود به طور متوسط است و با توجه به شرایط پروژه، مصالح به کار رفته در آن و دیگر فاکتورها متغیر است. از این رو لازم است پیش از مصرف این افزودنیها از کارشناسان خبره در این زمینه مشورت بگیرید.
شرکت آلپاکا به عنوان عرضهکننده این محصول به شرکتهای تولیدکننده مختلف، اطلاعات کافی را جهت تولید افزودنیهای بتن با این ترکیب شیمیایی عرضه میکند و در کنار آن، مزایا و معایب آن را در تولید افزودنیهای بتن بیان مینماید. بدینترتیب شما میتوانید با مراجعه به وبسایت آلپاکا ضمن بررسی ضمنی اطلاعات محصول و دریافت کاتالوگ آن، با یک کلیک محصول مورد نظر خود را خریداری کرده و در راستای تولید بتن باکیفیت قدم بردارید.
عوامل مؤثر بر مقدار مصرف پلی کربوکسیلات اتر
در ادامه مقاله روش و مقدار مصرف پلی کربوکسیلات اتر باید گفت، فاکتورهای زیادی بر میزان مصرف افزودنیهای حاوی پلی کربوکسیلات اتر مؤثر است که از جمله آن میتوان به موارد ذیل اشاره کرد: میزان هزینه و زمان انجام پروژه، غلظت افزودنی حاوی پلی کربوکسیلات، تیپ سیمان مورد استفاده در بتن و اندازه آن، دمای هوا و رطوبت محل بتنریزی، درصد آبانداختگی و انقباض نهایی بتن، میزان ویبره، مقاومت نهایی، زمان گیرش و…
روش مصرف پلی کربوکسیلات اتر
افزودنیهای حاوی پلی کربوکسیلات در چند شکل امکان ترکیب شدن در مخلوط بتنی را دارند. در واقع امکان استفاده از آنها در خط تولید بتن یا بچینگ، محل پروژه یا به صورت ترکیبی در بچینگ و محل پروژه وجود دارد.
خط تولید بتن (بچینگ)
خط تولید بتن یکی از بهترین مکانها برای اضافه کردن افزودنی حاوی کربوکسیلات اتر است. تولید بتن با اختلاط شن و ماسه شروع شده و در نهایت با افزوده شدن سیمان به آن، بتن تولید میگردد. در این وهله، روانی بتن مشخص است و میزان مصرف افزودنی حاوی کربوکسیلات برای ایجاد بتن کارپذیر تعیین میشود.
پای کار (محل پروژه)
دیدگاه برخی افراد این است که افزودنی حاوی کربوکسیلات باید در آخرین وهله، یعنی دقیقاً پیش از بتنریزی به مخلوط بتنی اضافه شود تا تاثیر منفی روی خواص و کیفیت بتن تولیدی نداشته باشد. برای انجام این کار، بتن را به دهانه تراک نزدیک کرده، افزودنی حاوی کربوکسیلات اتر را به آن اضافه نموده و حدود ۴ دقیقه با دور تند مخلوط میکنند.
پس از انجام این مرحله لازم است کیفیت بتن مورد بررسی قرار گیرد. در صورت کاهش روانی بتن، این عملیات باید مجدداً تکرار شود یا اینکه افزودنی حاوی کربوکسیلات با آب رقیق شده و سپس به مخلوط بتنی اضافه گردد.
ترکیبی در خط تولید و پای کار
بکارگیری این روش بسیار مورد پسند تولیدکننده بتن و همچنین مصرفکننده بتن است. در روش حاضر، کارخانه تولید بتن گرفتار مشکلات فرسوده شدن دستگاه تولیدی نخواهد بود و مصرفکننده نیز بتنی روان و باکیفیت تحویل میگیرد. در این روش، بعد از اضافه شدن سیمان به مخلوط بتنی، افزودنی حاوی کربوکسیلات اتر به آن اضافه میشود. در محل پروژه نیز برای روانی مجدد بتنی که به قوام نسبی رسیده، مجدداً افزودنی حاوی کربوکسیلات اتر به آن اضافه میکنند.
پلی کربوکسیلات اتر مادهای شیمیایی در تولید افزودنیهای بتن است که به واسطه دو خاصیت دافعه الکترواستاتیکی و ممانعت فضایی مانع از بههمچسبیدگی ذرات سیمان شده و امکان کلوخه شدن آن را از بین میبرد. استفاده از این محصول در کیفیت بتن تأثیر مثبتی دارد. در واقع بتنهای تولید شده با این ترکیبات شیمیایی روانی و قوام مناسبی دارند.
بیشتر بخوانید: فوق روان کننده پلی کربوکسیلاتی چیست؟
میزان استفاده از افزودنی بتن حاوی کربوکسیلات اتر کاملاً مطابق با برچسبهایی است که از سوی تولیدکننده روی بستهبندی محصول درج شده است. البته همانطور که گفته شد، میزان مصرف درج شده به صورت متوسط است و لازم است شما با توجه به فاکتورهایی چون میزان غلظت افزودنی، زمان انجام پروژه، تیپ سیمان و اندازه ذرات آن، آبانداختگی، انقباض نهایی بتن، فاکتور مقاومت، زمان گیرش و…. میزان مصرف نهایی را محاسبه کنید.
در این متن تلاش شد اطلاعاتی پیرامون روش و مقدار مصرف پلی کربوکسیلات اتر در اختیار شما قرار گیرد. امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات مفیدی در اختیار شما بگذاریم. خواهشمندیم با بیان نظرات خود، ما را در راستای هر چه بهتر شدن مقالات یاری رسانید.
منبع +